Ik werk bij Saxion en houd me daar bezig met kunstmatige intelligentie (AI), digitale geletterdheid, toetsing en curriculumontwikkeling. Mijn werk richt zich op advisering, docentprofessionalisering en beleidsvorming. Binnen het thema toetsing ligt de nadruk op het gebruik van AI, de formatieve en summatieve functie van toetsen, en hoe deze zo ontwikkelingsgericht en geïntegreerd mogelijk ingezet kunnen worden.
Ontwikkelingsgericht toetsen draait om het geven van gerichte feedback aan studenten op basis van leerresultaten, zodat zij verder kunnen in hun leerproces. Tegelijkertijd bieden deze resultaten docenten waardevolle inzichten in hoe zij hun onderwijs kunnen verbeteren.
Bij geïntegreerd toetsen worden kennis en vaardigheden samengebracht in beroepsproducten die onderdeel zijn van de beoordeling. Het gaat daarbij niet alleen om vakspecifieke kennis, maar ook om generieke vaardigheden zoals digitale geletterdheid, probleemoplossend vermogen, creativiteit en samenwerken.
Voor mijn werk bij Saxion was ik werkzaam bij SLO, waar ik onderzoek deed naar innovatieve ICT- en mediatoepassingen in het onderwijs. Sinds 2017 richtte ik me daar op het curriculum voor digitale geletterdheid, waaronder:
Computational thinking
Informatievaardigheden
ICT-basisvaardigheden
Mediawijsheid
Daarnaast werkte ik aan de ontwikkeling van leerlijnen en leermiddelen, het arrangeren en vindbaar maken van onderwijsmateriaal, het opzetten van standaarden, kernprogramma’s, vocabulaires, linked data, hergebruik, adaptieve leeromgevingen en leerplanontwikkeling.
De afgelopen jaren hield ik me als onderwijskundig ontwerper bezig met het ontwerp en de ontwikkeling van digitale, persoonlijke leer- en werkomgevingen op basis van Microsoft SharePoint. Hierbij lag de nadruk op de ondersteuning van verschillende onderwijsvormen en bijbehorende functionaliteiten. Belangrijke aandachtspunten waren het zoeken, vinden en hergebruiken van leermiddelen.
Mijn expertise ligt hierbij onder meer op het gebied van interoperabiliteit, hergebruik van leermiddelen, onderwijstechnologische standaarden, kennismanagement, portals en personalisering van leeromgevingen.
In 2004 promoveerde ik op het onderwerp “Hergebruik van leerobjecten in context: menselijke en technische aspecten”. Hierin onderzocht ik hoe standaarden kunnen worden toegepast om leerobjecten uit te wisselen tussen verschillende leeromgevingen.
Na mijn promotie was ik als universitair docent betrokken bij onderwijsontwikkeling, studentbegeleiding en projecten op het snijvlak van ICT en leren.
Ik studeerde in 1997 af aan de Universiteit Twente bij de faculteit Toegepaste Onderwijskunde. Na mijn afstuderen werkte ik daar aan het ontwerp en de ontwikkeling van de elektronische leeromgeving TeleTOP®, die breed werd ingezet in het hoger onderwijs, het voortgezet onderwijs en het bedrijfsleven (waaronder Shell). TeleTOP vormde later de basis voor de leeromgeving Its Learning.